Open Data API

Open Data API
bijdrage van: Tom Kuipers

Een paar jaar geleden is de NOS begonnen met het beschikbaar stelllen van content, omdat ze inzagen dat niet alleen zijzelf maar ook externe ontwikkelaars en creatievelingen op een goede, eigen manier hun informatie zouden kunnen presenteren. Vandaar dat de content via een API (Application Programming Interface) opvraagbaar is. Het resultaat is een API platform dat is te vinden op http://open.nos.nl/.
Wat voor de NOS en een heleboel andere instellingen en organisaties geldt, geldt ook voor universiteiten. Een universiteit heeft ook veel openbare en persoonlijke gegevens waarmee nieuwe toepassingen zijn te verzinnen. Denk aan roosters gegevens, agenda, beschikbare pc-werkplekken, vakinformatie, locatiegegevens, cijfers, studiemateriaal.
Op basis van deze data zijn heel mooie mobiele apps te maken. Of widgets voor gebruik in portals. Alleen kan de UvA niet alle denkbare apps voor alle denkbare platformen zelf ontwikkelen, beheren, onderhouden en financieren. Maar de UvA kan wel via een Open Data API data aanbieden waarmee iedereen op een verantwoorde manier apps kan ontwikkelen. De UvA bepaalt zo zelf de voorwaarden en houdt regie op het gebruik van de informatie, in tegenstelling tot huidige praktijken waarbij met behulp van screenscraping data wordt verzameld.

Bronvermelding, http://metadata.cetis.ac.uk/members/scott/blogview%3Fentry%3D20091123152022

Verschillende universiteiten in het buitenland hebben een dergelijke infrastructuur. Voorbeelden hiervan zijn de University of Southampton (http://data.southampton.ac.uk/) en University of Waterloo (http://api.uwaterloo.ca/).

Ook in Nederland staat het delen van onderwijs informatie tegenwoordig in de belangstelling. SURF heeft er pas geleden een goed bezocht seminar over georganiseerd (https://blog.surfnet.nl/?p=316). Diverse instellingen denken na over het opzetten van een API, maar er zijn er ook die al een API in gebruik hebben. Avans Hogeschool biedt al een open API aan. Deze wordt intern gebruikt in hun portal, maar staat ook open voor gebruik door derden. Een leuk voorbeeld van een toepassing gemaakt met deze API is een door een student gemaakte app die op basis van roostergegevens tijdig een waarschuwing geeft om er zo voor te zorgen dat je niet te laat op college komt.

De UvA heeft door het aanbieden van een API een faciliterende rol voor (mobiele) app-ontwikkelaars binnen, maar ook buiten de instelling. Ook al is vooraf niet precies duidelijk welke toepassingen er gerealiseerd gaan worden, het is evident dat ook buiten de instelling ontwikkelaars en creatievelingen nieuwe toepassingen kunnen bedenken waaraan we vooraf nooit hadden gedacht. Een API faciliteert innovatie!

Een gedachte over “Open Data API

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s