Gedeelde Besluitvorming in beeld

Gedeelde besluitvorming is hot topic in de gezondheidszorg. Het gaat om een gezamenlijke manier van besluiten, waarbij arts en patiënt informatie uitwisselen om tot een behandelbeslissing te komen die het beste past bij de wensen en voorkeuren van de patiënt. Gedeelde besluitvorming voorkomt dat patiënten zorg krijgen die zij niet wensen en die hen meer schaadt dan baat. Gedeelde Besluitvorming vraagt echter wel wat van de communicatievaardigheden van de arts!

Doel Grassroot
Gedeelde Besluitvorming is een van de thema’s in het onderwijs van de afdeling Medische Psychologie. De afdeling geeft communicatievaardighedenonderwijs in zowel het Geneeskunde curriculum als in de nascholing voor medisch personeel. Het doel van dit Grassroots project was het ontwikkelen van modelvideo die derdejaars geneeskunde studenten voorafgaand aan een practicum Gedeelde Besluitvorming thuis konden bekijken. De video beoogde het ‘goede voorbeeld’ te geven en de verschillende fases van gedeelde besluitvorming te illustreren. Hierdoor zou tijdens het practicum meer tijd kunnen worden besteed aan oefening in rollenspelen (‘flipped classroom’). We weten dat observatieleren (‘modelling’) een goede methode om nieuw gedrag aan te leren. De video is in de winter 2014-2015 ontwikkeld.

Casus: Behandeling van ongeneeslijke kanker
Gekozen is voor een consult over de behandeling van ongeneeslijke kanker. Beslissingen over de behandeling van ongeneeslijke kanker zijn bij uitstek preferentiegevoelig. Met name wanneer de prognose slecht is en de verwachte behandelingswinst matig. Grofweg kan een patiënt kiezen voor een behandeling gericht op de tumor of op verlichting van klachten. De behandelingskeuze kan erg bepalend zijn voor de kwaliteit van leven(seinde) van patiënten. Derdejaars geneeskunde studenten oefenen met deze casuïstiek tijdens het practicum Gedeelde Besluitvorming. De video toont een medisch oncoloog in gesprek met een patiënt met uitgezaaide maagkanker. De video illustreert de stappen en vaardigheden die nodig zijn in een gedeelde besluitvormingsgesprek.

 

 gesprek1

Toepassing
Na de productie van de video bleek er onder docenten verschil van inzicht te bestaan over de bruikbaarheid van de video in het derdejaars onderwijs. Het betrof een onvoorziene inhoudelijke discussie over o.a. de geïllustreerde vaardigheden en keuzes daarin. Besloten is de video (nu) niet te gaan gebruiken in het derdejaars onderwijs. Ook omdat de video de lat in bepaalde opzichten wellicht wel erg hoog legt.

Wel wordt de video nu gebruikt in een training voor medisch oncologen. Het betreft een training gedeelde besluitvorming in de palliatieve oncologie. Begin 2015 heeft een eerste pilot plaatsgevonden met 5 deelnemers. Na de zomer start een groter project waarbij medisch oncologen uit meerdere ziekenhuizen getraind gaan worden. De video is uitermate behulpzaam om de verschillende stappen van Gedeelde Besluitvorming te illustreren en werd door de deelnemers positief ontvangen.

gesprek2

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s