Grassroots Kennisclips (Fysiologie)

bijdrage van: Stijn Bos &Afbeelding1 Kimberley Ploegmakers

Tijdens het nakijken van tentamens en tijdens de terugkomdagen in de coschappen, blijkt dat studenten onvoldoende kennis hebben van de medische fysiologie. Studenten geven aan dat zij dit een lastig onderwerp vinden om te bestuderen en te begrijpen. Ook het lage aantal punten dat verdiend kan worden met het goed beantwoorden van de fysiologie vragen op een tentamen, zorgen ervoor dat geneeskunde bachelor studenten de stof minder goed leren dan de klinische tentamenstof.

In de coschappen komen deze studenten zichzelf tegen omdat er hiaten zitten in hun kennis van de medische fysiologie. Ze kunnen de pathologie moeilijk begrijpen omdat ze niet weten hoe een orgaansysteem functioneert als het gezond is.

Daarom zijn wij, Stijn Bos, Kimberley Ploegmakers (Honours Masterstudenten Geneeskunde) en Prof. J.H. Ravesloot (universitair docent fysiologie), met onze Grassroots beurs een project gestart om 10 kennisclips te maken die de fysiologie van de nieren kort en bondig uitleggen. Er wordt gekeken hoe de nieren het bloed zuiveren van afvalstoffen, hoe er van voorurine, urine wordt gemaakt en ook het effect van de nier op de water en zout regulatie wordt belicht.

Afbeelding2Onze eerste opzet was dat Prof. Ravesloot de inhoud van de kennisclips zou samenstellen en de tekst voor de kennisclips zou maken.

Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om Kim en Stijn zelf de inhoud en tekst van de kennisclips samen te stellen uit bestaande presentaties van de docenten fysiologie. Deze inhoud en teksten werden dan gecontroleerd door Prof. Ravesloot. Wij hebben voor deze opzet gekozen omdat ons project veel vertraging opliep doordat docenten weinig tot geen tijd hadden om de inhoud en tekst van 10 kennisclips samen te stellen.

Daarnaast hebben we ervoor gekozen om een AMC docent, in dit geval Prof. Ravesloot, de kennisclips te laten inspreken. Dit hebben we gedaan om uit te stralen dat de clips van hoge (inhoudelijke) kwaliteit waren en vanuit een universiteit zijn geproduceerd.

Afbeelding3Op dit moment worden er nog enkele kleine schoonheidsfoutjes uit de kennisclips gehaald en dan zijn ze klaar voor publicatie. De clips worden ondergebracht op de Mijnmedia-site van de UvA, op latere termijn wellicht ook op YouTube. Wij hebben gekozen voor dit platform om de rechten van de gebruikte afbeeldingen veilig te stellen. Alle medische studenten van het AMC, van 1e jaars bachelor studenten tot coassistenten kunnen gebruik maken van kennisclips.

In de toekomst worden de Kennisclips uitgebreid naar andere orgaansystemen en specialismen om de database te vergroten. Onze speciale dank gaat uit naar de mensen van het AudioVisueleCentrum in het AMC voor hun ondersteuning en input van ideeën en voor het beschikbaar stellen van de opname studio.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s