Big Brother

bijdrage van: Sijo Dijkstra

De UvA zet de eerste schreden op het pas van learning analytics. Learning analytics gaat over het inzichtelijk maken van het (on-line) gedrag van studenten op bijvoorbeeld de elektronische leeromgeving. Door data uit de systemen op te vragen over bijvoorbeeld het moment waarop studenten leermaterialen downloaden uit Blackboard, deze te analyseren en te interpreteren kan een indicatie verkregen worden of een student op tijd begonnen is met studeren. Ook Blackboard zelf heeft mogelijkheden om het gedrag van studenten te monitoren bijvoorbeeld via het early warning system.
Door het gedrag van studenten op de elektronische diensten in kaart te brengen kan dit gedrag ook gestuurd worden met de bedoeling het studierendement en -succes te verhogen. De komende periode zullen aan de UvA meer initiatieven worden opgezet rond het thema learning analytics. Big Brother is supporting you? Of is het: Big Brother is watching you?