Eerste UvA MOOC gaat live en een MOOC omgeving

De Universiteit van Amsterdam lanceert op 20 februari de eerste Massive Open Online Course (MOOC) ter wereld voor communicatiewetenschap: Introduction to Communication Science. Iedereen die geïnteresseerd is in de gratis cursus kan zich vanaf vandaag aanmelden.

De online cursus is Engelstalig, duurt 8 weken en behandelt aan de hand van videocolleges alle aspecten van communicatie – van geschiedenis en theorie tot invloed van de media op de maatschappij. Elke week krijgen de deelnemers opdrachten. Na het succesvol afronden van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat van opleiding Communicatiewetenschap van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

bovenstaande tekst komt uit UvA MOOC persbericht

De MOOC is te vinden op http://mooc.uva.nl

Het MOOC platform is door het Informatiseringscentrum van de UvA ontwikkeld in samenwerking met Edia educatietechnologie.

De UvA MOOC omgeving is een nieuwe speler in de MOOC arena waar grote Amerikaanse spelers als Coursera, Edx en Udacity het afgelopen jaar veel stof hebben doen opwaaien. De vraag waarom een eigen MOOC platform ligt dan natuurlijk voor de hand. Het antwoord ook. Het UvA MOOC platform is eigenlijk niets nieuws. De UvA biedt sinds 2001 de webklassen aan. (http://www.webklassen.nl). Een webklas is open voor iedereen, volledig online en gratis. Een webklas duurt een aantal weken (gemiddeld 4) en kent enkele online toetsen. De focus van de webklas is oriëntatie op een universitaire studie. En scholieren die deelnamen aan een webklas konden een certificaat verdienen. Ik zie functioneel geen verschil met “moderne MOOCs”. Onderscheidend is het Massive gedeelte, per webklas waren er tientallen deelnemers. Dit is een stukje lager dan veel xMOOCs. Maar onze primaire Nederlandse doelgroep is ook veel kleiner.

Terug naar de oorspronkelijke vraag, de UvA MOOC omgeving is dus een logisch vervolg op onze eigen webklassen omgeving. Het is dezelfde software die wij verder ontwikkelen en inzetten voor de MOOCs. Niets nieuws dus, wij doen dit al jaren. Ideeën en ervaringen over de webklas ( a MOOC avant la lettre) zijn o.a beschreven in: UvA Webklassen verlagen drempels ; Maaike van Leijen, Jaeques Koeman, Arjan Sas, Frank Benneker (UvA) in : van Trend naar transformatie , ICT-innovaties in het hoger onderwijs uit 2005 !

Dr. Martine van Selm, directeur van het College of Communication: ‘De MOOC biedt een nieuwe manier om middelbare scholieren, toekomstige schakelstudenten en mensen werkzaam in het bedrijfsleven te bereiken.’ Deze quote stelt duidelijk dat deze nieuwe MOOC omgeving past in de geschiedenis die de UvA heeft met webklassen en geeft tevens een heldere reden waarom een eigen omgeving wenselijk is. Het is een middel om te binden en te informeren. Omgevingen als Coursera en Udacity zijn op de eerste plaats commerciële initiatieven die andere primaire focus (geld verdienen) hebben dan een hoger onderwijs instelling. De informatie over en van gebruikers (profielinformatie) van de MOOCs zijn een (de) belangrijke stukje bezit en business. Moeten we dit overlaten aan de privésector kunnen we als HO instellingen hier een eigen draai aangeven. Bv een Nederlands MOOC platform gekoppeld aan Studiekeuze123 ?

Een ander argument voor een eigen omgeving is het experiment met technologie. MOOCs bieden ook de mogelijkheid om te experimenteren met technologie en onderwijs. Het is een keus om deze mogelijkheden en uitdagingen bij commerciële partijen neer te leggen. De UvA MOOC omgeving geeft mij en mijn collega’s de uitgelezen kans om deze uitdagingen zelf op te pakken, fouten te maken, te leren en nieuwe manieren van de inzet van ICT op te zoeken. Soms zie ik dat terug in nieuwe functionaliteiten en ook zie ik dit terug in de mogelijkheid om klassieke zaken op te lossen voor grote groepen, bv automatische toetsen en feedback geven voor echt grote aantallen.

Voor de UvA een aanleiding om zelf een serieuze poging te wagen in de hype rond MOOCs met een eigen platform vanuit stevige ervaringen in het aanbieden van “MOOCs avant la lettre”

4 thoughts on “Eerste UvA MOOC gaat live en een MOOC omgeving