MOOC’s , de UvA en nieuwe kansen voor Online Onderwijs

De stormachtige (wereldwijde) opkomst van MOOC’s als een potentiële “change agent” voor de wijze waarop online hoger onderwijs wordt ontwikkeld en aangeboden heeft velen in en buiten het onderwijs verbaasd. MOOC’s en hun impact zijn onderwerp van vele artikelen in de vakliteratuur maar vooral ook in de algemene media. Van de New York Times, Washington Post tot de Volkskrant, NRC en Parool. In een vroeg stadium is de potentie van MOOC’s onderkent aan de UvA.

Dit succes leidt er toe dat instellingen beleid moeten ontwikkelen voor het aanbieden van Online Onderwijs en de vraag in welke mate dit online onderwijs open, vrij toegankelijk is en onder welke randvoorwaarden

De MOOC “Introduction to Communication Science”
In samenwerking met Communicatie Wetenschappen van de Faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen is een MOOC opgezet. Het is de eerste MOOC die de UvA aanbiedt. De MOOC werd aangeboden (feb-april 2013) via een eigen platform (http://mooc.uva.nl). Er hadden zich 5467 deelnemers ingeschreven voor deze UvA MOOC.

Deze MOOC is op meerdere terreinen zeer succesvol gebleken. In korte tijd en met zeer beperkte middelen is een eigen platform opgezet, is er door het zeer enthousiaste team van Communicatiewetenschappen een inhoudelijke boeiende en mooie cursus ontwikkeld en heeft deze eerste Nederlandse MOOC tot veel publiciteit geleid in kranten, online media en zelfs het acht uur journaal op 20 februari had een item over de lancering van de UvA MOOC.

Vanaf 12 september is de cursus open voor nieuwe lichting studenten voor de module “Introduction to Communication Science”
Kijk op http://mooc.uva.nl voor de beschikbare module en meld je aan !

De ervaringen die zijn opgedaan met het MOOC platform bieden een goede basis voor het ontwikkelen van een programma Open Online Onderwijs.

Een programma Open Online Onderwijs brengt een aantal innovatieve online onderwijs ontwikkelingen samen in één programma. Het positioneert de UvA is als een innovatie en maatschappelijk betrokken onderwijsorganisatie in de samenleving. In overleg met de Stuurgroep ICT, Academische zaken, vertegenwoordigers van faculteiten worden de mogelijkheden onderzocht om dit programma op te starten

De voordelen die dit oplevert zijn het optimaal gebruik maken van de kennis en ervaring van het ontwikkelen van volledig online onderwijs voor specifieke doelgroepen,  en aankomende studenten, een UvA brede ICT infrastructuur voor het aanbieden van dit nieuwe type onderwijs, het creëren van verder draagvlak en visie voor Open Online Onderwijs als aanvulling op het bestaande mogelijkheden

Wat staat er nu verder op rol qua MOOC ontwikkelingen.
Vorige week is door Louise Gunning en Edward de Haan  namens de UvA het partnercontract met Coursera afgesloten. Dit betekent dat de UvA nu ook MOOC’s via Coursera (http://www.coursera.org/) kan aanbieden.  “Introduction to communication science”  zal vanaf januari 2014 de eerste module zijn die ook via het Coursera platform wordt aangeboden.

Kijk op: http://www.coursera.org/amsterdam voor de UvA homepage op Coursera

En hoe zit dat nu met  een UvA platform en Coursera  voor MOOC’s?
Waarom is nu gekozen om Communicatiewetenschap toch aan te bieden op Coursera en vormt dit een uiteindelijke vervanging voor het eigen UvA MOOC-platform?

We zien Coursera als een aanvulling op onze eigen platform. De samenwerking met Coursera biedt de Universiteit van Amsterdam (UvA) de optie om een veel groter internationaal publiek te bereiken en kennis te laten maken met het onderwijs aan de UvA. De eigen UvA-omgeving heeft een andere doelgroep waarbij we aanvullend onderwijs aanbieden voor bijvoorbeeld studiekeuze en schakelonderwijs. De ontwikkelingen met Open Online Onderwijs biedt de UvA mogelijkheden om zowel via het wereldwijde platform Coursera als de UvA-omgeving nieuwe doelgroepen aan de UvA te binden en innovatieve vormen van online onderwijs te verkennen.

Gaan er op korte termijn nieuwe cursussen aangeboden worden door de UvA via Coursera?
De module “Introduction to Communication Science” is een inspiratie voor andere docenten en instituten. Er zijn verkennende gesprekken met andere instituten binnen de UvA die in 2014 kunnen leiden tot nieuwe modules.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Benneker
Innovatiegroep Informatiseringcentrum