Flipping the Classroom in de lerarenopleiding: ICT in de klas

Blogpost van de Grassroot Flipping the Classroom in de lerarenopleiding: ICT in de klas door Mariska Min-Leliveld.

Binnen de eerste graads lerarenopleiding worden studenten opgeleid als docenten voor de bovenbouw van de middelbare school. Ik ben zelf werkzaam als onderwijskundige in deze eenjarige opleiding en verzorg hierin werkcolleges en een hoorcollege.

Ik heb gemerkt dat studenten steeds meer vragen hebben over hoe zij ICT kunnen inzetten in de klas, omdat de stagescholen van de studenten steeds meer gebruik maken van laptops en tablets.

Op dit moment is er weinig aandacht binnen de opleiding voor het gebruik van ICT in onderwijs. Het grassroots project leek me een uitgelezen kans om mezelf meer te gaan verdiepen in dit thema en dit ook te introduceren in bij een pilotgroep.

Mijn deadline was 12 december 2013: de datum voor het college ICT in onderwijs. Dat gaf me meteen een duidelijke planning. In september en oktober heb ik heel veel gelezen over het onderwerp en ook een aantal zeer inspirerende ontmoetingen gehad met collega’s uit het veld. In November heb ik een aantal filmpjes gemaakt, die ik wilde inzetten in mijn les: een filmpje op een school (good practice), een theoretisch onderdeel, een screencast en een grappig animatiefilmpje.

Omdat 12 december een flipping the classroom les was, hebben de studenten alle filmpjes als voorbereiding bekeken, zodat er tijdens het werkcollege tijd was voor werktijd. Tijdens mijn werkcollege konden de studenten kiezen over welk onderwerp ze meer wilden leren. Zij gingen dan zelf aan de slag met een groepje medestudenten. Aan het einde van dit werkcollege hadden de meeste studenten een onderdeel gemaakt voor hun eigen lessen.

Voor mij was het leerzaam om het concept “flipping the classroom” uit te testen en ook om meer te leren over alle mogelijkheden van ICT in het onderwijs. Ik heb al veel bijgeleerd, maar er is nog heel veel meer te leren op dit gebied. Ik ga me hier de komende tijd nog meer in verdiepen en ga ook de docenten van de lerarenopleiding een kort “inspiratieuur” geven over dit onderwerp. Wordt vervolgd dus!

One thought on “Flipping the Classroom in de lerarenopleiding: ICT in de klas