Update Grassroot Visuele Quantumfysica

Bijdrage van Huub Rutjes met een stand van zaken van de Grassroot Visuele Quantumfysica.

Mijn project heeft als doel om het eerstejaars vak Quantumfysica 1 (natuur- & sterrenkunde) te voorzien van (audio)visueel materiaal dat de studenten helpt om de stof beter te begrijpen en om een gevoel te ontwikkelen voor de abstracte en tegen-intuïtieve wereld van de quantummechanica. Ik geloof dat het noodzakelijk is om – naast alle afleidingen, formules en sommen – ook op andere manieren oog in oog komen te staan met de wetten van het kleine zodat er een nieuwe intuïtie kan ontstaan, een quantumintuïtie. Het internet staat bol van goede voorbeelden in de vorm van docu’s, applets, instructievideo’s etc., en alles nog wat mist is de tijd en toewijding om het te filteren en te structureren. Dat is mijn taak.

De originele planning was om ondertussen al klaar te zijn met deze klus, echter ben ik gevraagd door de docent om het team van werkcollegedocenten te versterken. Het vak valt in het vijfde blok (april/mei) en het leek mij daarom effectiever om mijn Grassroot werkzaamheden parallel te doen aan die van het doceren. Zo kan ik ook makkelijker inspringen op wensen van de studenten. Een andere prettige bijkomstigheid is dat ik nu ook kan rekenen op de hulp van het docententeam.

We zijn al wel begonnen aan de voorbereidingen. Het plan is om de structuur van de syllabus te volgen, en om elk hoofdstuk en de daarin opgenomen opgaven te versterken met het aanvullende materiaal. Hiervoor heb ik een simpele website gemaakt, te vinden op http://qf1.barbafilms.nl/. Ik heb gekozen voor een eigen website omdat ik Blackboard onhandig en onoverzichtelijk acht, een eigen website biedt mij meer controle.

De inhoud – die nu nog zeker kaal te noemen is – zal gedurende het vak uitgebreid worden. Ook komt er de mogelijkheid voor studenten om berichten achter te laten, bijvoorbeeld een verzoek of bijdrage. Ik hoop dat de website tot leven komt en dat het de functie zal aannemen als dé quantumfysica website. Ik sta dan ook open voor alle suggesties voor aanvulling en verbetering.

Naast al het bestaande materiaal dat we van het internet plukken, gaan we ook zelf dingen maken. Op de website zijn al twee applets te vinden die ik zelf heb geschreven. Dit is overigens een tijdrovende bezigheid, en doe dit dan ook alleen als ik genoeg zin en tijd heb. Verder gaan we ook voor een selectie van opgaven de uitwerking filmen en online plaatsen. Ik ga dit doen door (afwisselend) zowel een docent voor het bord te filmen als zelf een schermopname & voice-over te maken. Ik ben benieuwd welke methode het meest effectief en efficiënt is. Ook hier geldt dat we weer kunnen inspringen op de wens van de studenten.

Hoewel mijn project officieel van start is gegaan, komt het vanaf april pas echt in een stroomversnelling. Houd de website in de gaten als je benieuwd bent naar de ontwikkelingen!