Grassroot Turnitin: digitale feedback voor studenten en digitaal inzicht in studievooruitgang

Bijdrage van Casper Troost over de Grassroot: Turnitin: digitale feedback voor studenten en digitaal inzicht in studievooruitgang.

Achtergrond

Bij bachelor Economie & Bedrijfskunde worden de vaardighedenvakken de schrijfopdrachten momenteel met de hand gecorrigeerd. Dit heeft een aantal nadelen:

• het is tijdrovend;
  • het is moeilijk om feedback volledig uniform te krijgen, mede doordat er geen sprake is van een vaste samenstelling van het team;
  • studenten hebben niet  op elk gewenst moment de beschikking over de  opdracht die zij hebben ingeleverd en de feedback die zij daarop hebben gehad.

Wat is turnitin?

Turnitin is een feedbackprogramma. De docent kan in dit programma standaardopmerkingen aanmaken die hij kan gebruiken tijdens het corrigeren van de tekst van de student. In deze opmerkingen kan hij verwijzen naar (gelezen) literatuur, of hij kan een uitgebreide uitleg opnemen. Hierdoor kan het nakijken efficiënter verlopen, aangezien het commentaar niet iedere keer opnieuw uitgeschreven hoeft te worden. De docent arceert de passage en selecteert het commentaar dat hij wil geven.

Deze standaardopmerkingen kunnen uiteindelijk gegroepeerd worden in een rubriek, waarin in algemene termen aangegeven kan worden hoe de student op dit onderdeel scoort. Indien gewenst kan aan elke rubriek een gewicht gehangen worden, waarmee turnitin een eindcijfer kan berekenen.

Daarnaast kan turnitin gebruikt worden om het onderwijs te verbeteren. Het programma geeft een beter inzicht in het type fouten dat studenten maken; op basis van deze inzichten kan het vaardighedenonderwijs tijdens of na afloop van de cursus worden aangepast.

Tot slot kunnen studenten via  turnitin op elk gewenst moment hun feedback terugzien. Dit kan handig zijn indien een student voor een vervolgcursus een nieuwe opdracht moet schrijven en hij de feedback op een eerder ingeleverde opdracht nogmaals wil inzien, voordat hij zijn nieuwe opdracht inlevert. Bovendien blijft deze feedback ook voor de docent beschikbaar en bij een nieuwe opdracht kan hij hiernaar terugverwijzen.

Het project

In dit grassrootsproject test ik turnitin voor de vaardighedenvakken aan de FEB met als uiteindelijke doel het bij alle vaardighedenvakken te gaan gebruiken. Bij deze implementatie kan ik gebruikmaken van kennis die bij andere faculteiten reeds is opgedaan, waardoor het implementatieproces iets vlotter zal verlopen. In april/mei van 2014 zal de eerste pilot van start gaan, waarin ik ook zal nagaan of het toe laten kennen van het cijfer door turnitin goed werkt.