Grassroot Kennisclips in propedeuse Media en cultuur

Bijdrage van Willem Pool over de Grassroot Kennisclips in propedeuse Media en cultuur.

Mediastudenten zien veel beeldmateriaal. Hele films kunnen ze in Eye zien, en natuurlijk bieden aanbieders als Netflix veel aan voor thuisgebruik, maar als het om korte fragmenten gaat, die studenten ook nog eens tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen bekijken, wordt Blackboard vaak ingezet. Daar wordt dan een link naar een bestand op de streaming server van de UvA geplaatst. In de loop der jaren is er een woud van links gegroeid, dat bovendien slecht doorzoekbaar is. En als een docent een vak verlaat, blijven links vaak onbeheerd achter.

Kennisclips bieden de mogelijkheid dit materiaal beter te ordenen, maar het probleem van de toegankelijkheid en doorzoekbaarheid blijft bestaan. Daar komt bij dat je ze zou willen ordenen naar niveau van onderwijs. Een clip over een onderwerp voor eerstejaars, zou toch eigenlijk niet als een normgevend uitspraak van de opleiding moeten meereizen de master in.

Tegen deze achtergrond heeft Mediastudies eerst dit onderwerp willen bespreken op een zogenaamde onderwijsmiddag (een themabijeenkomst over onderwijszaken) voordat er een stroom van clips wordt geproduceerd. Nynke Bos (Icto FGw) gaf een presentatie. We hebben voorbeelden bekeken en daarna werd gediscussieerd over blended learning en de problemen van het aanleggen van een ‘kaartenbak’ van clips. Een makkelijke oplossing diende zich niet aan. Ook elders speelt dit probleem, weten we inmiddels. Daarom is bij de FNWI bijvoorbeeld de omgeving Starfish gebouwd.

Als het succes van dit project wordt afgemeten aan de productie van clips, dan hapert ons  project nu dus wat. Aan de andere kant hebben we goed gesproken over moeilijkheden die we niet goed hebben opgelost in een eerdere fase van blended learning.