Bijdrage van Michal van Zelm over zijn Grassroot: Gebruik in colleges van en ontwikkelen van oefenmateriaal voor moderne webapplicatie zinsschema-analyse: saetningsskema.dk

De uitvoering van dit Grassroots-project valt grofweg in twee delen uiteen: er moet 1) een bestaand systeem (saetningsskema.dk) worden aangepast zodat het mogelijk wordt om er lesmateriaal mee aan te bieden, en 2) het oefenmateriaal moet worden geschreven en in het systeem worden ingevoerd. (Het bestaande systeem is een webapplicatie (interactieve website) waarmee bezoekers eigen tekstmateriaal kunnen analyseren a.d.h.v. het zinsschema (sætningsskema) van de Deense taalkundige Paul Diderichsen.)

Voorbereiding

Ik heb twee oriënterende gesprekken gevoerd met drs. Hanne Janssen (Deense taal- en letterkunde) over de ontwikkeling van het oefenmateriaal. Het is de bedoeling om een aantal interactieve oefenzinnen op te nemen in een inleidende behandeling van Diderichsens syntaxis, zodat studenten (voorlopig m.n. tweedejaars Deens) hun begrip van de behandelde theorie meteen kunnen toetsen. Zodra een zin correct geanalyseerd is, moet het programma dat melden; indien de student er niet uitkomt, kan de oplossing worden bekeken.

Uit onze gesprekken is naar voren gekomen welke educatieve behoeften er op dit moment zijn en waar we onze grenzen moeten leggen, zodat het duidelijk is welke aanpassingen er aan het systeem moeten worden gedaan. We komen weer samen wanneer het eerste deel van het project (het aanpassen van het systeem) is afgerond. (Deze eerste fase is inmiddels nagenoeg gereed.)

Toegankelijke ontwikkelomgeving

De Grassroots-projecten hebben een educatieve en een technische kant. In deze blog wil ik kort een technisch aspect onder de aandacht brengen en m.n. de vraag stellen aan wat voor een ontwikkelomgeving(en) er op de faculteit behoefte is. Met wat voor een technisch platform kunnen we de ontwikkeling van software door docenten, onderzoekers en studenten stimuleren?

Het systeem achter sætningsskema.dk draait momenteel op een eigen server. De ‘stack’ (de verschillende lagen van de server waarop het programma drijft) ziet er grofweg als volgt uit: Debian GNU/Linux, Apache HTTP Server, Phusion Passenger (‘mod_rails’), Ruby on Rails. Binnen de webapplicatie wordt veel gebruikgemaakt van JavaScript / CoffeeScript om de gebruikersinteractie mogelijk te maken. Het hele systeem is modulair opgebouwd zodat de onderdelen ervan ook in andere toepassingen kunnen worden ingezet.

Het zelf beheren van een webserver heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat je enorme vrijheid hebt bij het inrichten van de omgeving waarbinnen een webapplicatie draait. Het evidente nadeel is dat je het geheel zelf moet opzetten en onderhouden. Zoiets goed doen kost m.i. nogal veel tijd. Het lijkt me wenselijk om hier een beroep te kunnen doen op de expertise van anderen.

Wellicht is het mogelijk om in samenwerking met het ICTO een aantal min of meer gestandaardiseerde (Linux-)omgevingen te ontwikkelen waarmee web-projecten gehost kunnen worden, zodat onderzoekers zich niet te veel met het beheer bezig hoeven te houden, maar wel de beschikking hebben over krachtig ict-gereedschap.

Of bestaat er al iets dergelijks? Commerciële oplossingen zijn er op dit gebied natuurlijk veel, maar willen we onderzoeksprojecten zomaar buiten het UvA-domein plaatsen? Is er überhaupt behoefte aan een dergelijk ontwikkelomgeving?

Ik ben benieuwd wat naar jullie reacties. Ik realiseer me dat deze vraag een zekere affiniteit met softwareontwikkeling veronderstelt en dat hij daarom voor sommigen moeilijk te beantwoorden is. Wie weet kunnen we stap voor stap een situatie creëren waarbinnen geïnteresseerde studenten vanaf hun eerste jaar op dit gebied vaardigheden kunnen ontwikkelen.

One thought on “Grassroot Oefenmateriaal voor moderne webapplicatie zinsschema-analyse: saetningsskema.dk

1. […] Deze blogpost is een verslag van de tweede fase van het Grassroot-project “Oefenmateriaal voor moderne webapplicatie zinsschema-analyse”. Hier wordt de uitvoering van het project beschreven en het gebruik ervan in een college geëvalueerd. De vorige blog-post m.b.t. dit project is hier te lezen: https://ict-innovatie.uva.nl/2014/06/26/grassroot-oefenmateriaal-voor-moderne-webapplicatie-zinsschem… […]