Student Research Grassroot

StudentResearch

blog van geneeskunde student Hassina Bahadurzada over de Grassroot Student Research.

Ik ben een geneeskundestudente en in mijn eerste jaar deed ik onderzoek bij de chirurgie. Mijn begeleider zocht meer studenten en mijn medestudenten vroegen zich af hoe ik daar terecht was gekomen. Een duidelijk platform waar onderzoekers en studenten elkaar konden vinden, miste binnen het AMC. Zo ontstond bij mij het idee om een site te maken waar deze twee groepen elkaar makkelijk konden vinden. StudentResearch was geboren, thans in gedachten. Ik heb de site samen met een medestudent, Pepijn Looije, gemaakt.  StudentResearch is een site waar onderzoekers advertenties kunnen plaatsen waar studenten op kunnen reageren. Het concept is heel simpel: als onderzoeker plaats je een advertentie op de site, vervolgens krijgen alle studenten die een account hebben een mailtje. Je kunt als student zelf kiezen van welke vakgebieden je de advertenties wilt ontvangen. De studenten kunnen hier vervolgens gelijk op reageren door boven in de advertentie op een button te klikken. Je kunt dan gelijk je interesse kenbaar maken bij de onderzoeker. Het maakt onderzoek doen wat gemakkelijker en meer laagdrempelig. Het gaat mij vooral om de jongere jaars.

Het opzetten van het idee verliep niet altijd even voorspoedig. Het mooie aan het AMC is dat je alles kunt doen, maar de keerzijde is dat je het zelf moet doen. Ik heb een geweldige docent (Gabor Linthorst) getroffen die mij veel heeft geholpen, want zoiets maken en het draaiende krijgen binnen een UMC is niet hetzelfde. Het is dus maken en promoten.  We begonnen eerst met iets heel kleins, een conceptversie, en langzaam werkten we het verder uit tot de site zoals deze nu is (studentresearch.nl). Nadat de site gemaakt was, kwam er een tijdje later de vraag van een professor of ik een symposium onder de aandacht kon brengen bij de studenten. Ik heb geen facebook dus het op de curriculumpagina posten was geen optie voor mij. Ik zag weer een mogelijkheid om hier wat aan te doen. Zo ontstond het tweede deel van de site. Mensen kunnen symposia/lezingen/congressen aanmelden en kiezen welk doelgroep (student/onderzoeker) hierover geïnformeerd moet worden. Zo heb je binnen een paar minuten een groot deel van de onderzoekers en studenten in het AMC bereikt.

De site begint langzaam zijn waarde zeker te bewijzen. StudentResearch draait nu en ik krijg van perifere ziekenhuizen e-mails of ze toegang mogen tot de site, want ook zij hebben studenten nodig. Daarnaast is dit iets waar ook de Studentenraad en de bachelorcoördinator achter staan en wie weet heeft het straks een plekje in de bachelor?

One thought on “Student Research Grassroot