Blended learning & Coursera, een discussieochtend op de UvA

Op 2 september j.l. bracht Dr. Vivek Goel , Chief Academic Strategist van Coursera, een bezoek aan de UvA. Dit bezoek was een goede aanleiding om hem uit te nodigen voor bijeenkomst om van gedachten te wisselen over Coursera en de UvA.

Een gevarieerd publiek van docenten, onderzoekers, ondersteuners, beleidsmakers en onderwijsdirecteuren kwam op de bijeenkomst af waar de centrale vraag was op welke wijze blended learning een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het campusonderwijs. De vraagstelling is ingegeven door het nieuwe instellingsplan 2015 -2020 dat later dit jaar zal verschijnen. In het nieuwe instellingsplan zal de term blended learning een belangrijke rol spelen in de toekomstig plannen bij de inzet van technologie in het onderwijs. Blended learning en in het kielzog de recente stormachtige ontwikkelingen met MOOCs waren ook de aanleiding voor LERU, League of European Research Universities  om een advies te publiceren over de rol van online leren aan onderzoeks-intensieve universiteiten (zoals de UvA).slide Vivek Goel

Vivek Goel was gevraagd om de visie van Coursera op deze ontwikkelingen te schetsen. In zijn presentatie  ging hij nadrukkelijk in op de positie die Coursera ondertussen heeft in genomen in het aanbod van online hoger onderwijs en op de rol die Coursera voor zich ziet weggelegd als partner voor veel universiteiten waaronder de UvA. Een interessant feit uit de presentatie is dat de meeste studenten die Coursera trekt 30+ zijn en regulier hoger onderwijs hebben genoten. En dat Coursera steeds zichtbaarder aanwezig is in het aanbod van hoger onderwijs voor “emerging economies” waar de toegang tot regulier on campus hoger onderwijs slechts voor enkele personen is weggelegd. Daarnaast ging Vivek ook in op recente en nieuwe ontwikkelingen van de mogelijkheden die Coursera als platform biedt voor het ontwikkelen en aanbieden van online onderwijs. Een belangrijke innovatie is ondersteuning voor mobiele platformen van zowel Apple IOS als Android.

De tweede spreker deze ochtend was Annemarie Zand Scholten, de docent van de tweede UvA MOOC: “Solid Science: Research Methods die de UvA via Coursera aanbiedt en op 1 september live ging met meer dan 10.000 deelnemers.

Slide AZ ScholtenInspirerend en met de nodige online voorbeelden nam Annemarie de zaal stap voor stap in haar overwegingen en die van de opleiding om een MOOC te ontwikkelen met nadrukkelijk hergebruik van het MOOC materiaal voor flipped classroom (blended) onderwijs vorm voor haar reguliere on campus pre-master onderwijs. In een eerlijk betoog werd aangegeven dat pragmatische en kosten overwegingen de echte aanleidingen waren om een MOOC te ontwikkelen ipv de meer idealistische ideeën zoals “educate the world” die vaak gehoord worden. Door een MOOC te ontwikkelen en deze zowel online aan te bieden als MOOC en in een flipped classroom model voor de hoorcollege’s hoopt de opleiding meer energie te kunnen steken in de reguliere on campus werkgroepen. De middelen ontbreken om zowel hoorcollege’s als werkgroepen in de pre-master fase te kunnen bieden. Het aanbieden van een MOOC voor een groot wereldwijd publiek via Coursera is eigenlijk een positieve spin-off van deze keuze.

Een levendige discussie tussen sprekers en zaal volgde op de presentaties. Een greep uit de onderwerpen waar sprekers om een reactie werd gevraagd: de (on-) mogelijkheden van MOOC’s om klassieke academische vaardigheden adequaat te toetsen zoals een inspirerend en inhoudelijk valide betoog te schrijven, wat is de status van certificering bij online onderwijs, hoe organiseer je het ontwikkelen van MOOC’s, de bekostiging, het gebruik van webcolleges en kennisclips, wat is een inhoudelijke goede vorm voor online onderwijs, hoe kijken studenten naar deze ontwikkelingen etc etc.

One thought on “Blended learning & Coursera, een discussieochtend op de UvA