Een nieuw jaar: een nieuwe Grassrootsronde!

UVA-grassroots-banner392px

De tweede Grassrootsronde voor het collegejaar 2014/15 is gestart. Deadline voor het indienen van voorstellen is 23 januari.

Eén van de initiatieven rond onderwijsvernieuwing die het al jaren goed doet zijn de Grassrootsprojecten. Deze kleinschalige ICTO-projecten zijn zowel voor de deelnemers als voor ons, de begeleiders, een stimulerende manier om met het onderwijs aan de gang te gaan.

Bij elke ronde is het weer een verrassing welke voorstellen door docenten en studenten worden ingediend. Bij de startbijeenkomsten worden onderwijsproblemen over en weer herkend en worden mogelijke oplossingen uitgewisseld.

Als begeleiders is het enthousiasme waarmee iedereen met het toch beperkte Grassrootsbudget van 1000 euro aan de slag gaat hartverwarmend. Er wordt vaak meer tijd geïnvesteerd om de Grassroot tot een goed einde te brengen dan van te voren verwacht mag worden. Daarom benadrukken we altijd dat het om een mini-project gaat, al is iedereen natuurlijk vrij om er meer uren in te steken.

Ondertussen zijn we voor het eerst bezig om geslaagde Grassroots, die ook voor anderen interessant zijn, op te schalen. Daarvoor lijken 3 Grassroots van vorige rondes in aanmerking te komen. Het leuke is dat 2 daarvan door een student zijn uitgevoerd.

Ook nu is het weer mogelijk om nieuwe ideeën in dienen via het formulier van de website www.uva.nl/grassroots. Deze blog is dan ook een oproep aan allen die een idee hebben om hun onderwijs te veranderen, te verbeteren of gewoon iets daarin willen uitproberen, dit te doen via een Grassroot. Als dit onderwijsvernieuwingsidee van toepassing kan zijn voor een grotere groep docenten, dan is het raadzaam om dit te spelen via de facultaire ICTO-medewerkers. Zij kunnen een programma (helpen) aanvragen van 5 tot 10 gezamenlijke Grassroots, wat een Grassrootsprogramma genoemd wordt, of met het invullen van het individuele formulier.

We hopen in dit nieuwe jaar weer veel Grassroots te zien groeien.