“Uitbreiding Farmagame”

bijdrage van: W.M.C. Mulder

“Waarom is Farmagame niet in het tweede jaar beschikbaar?” Deze vraag kwam ieder jaar terug bij de eerste blokevaluatie van het tweede bachelorjaar geneeskunde. Farmagame is een digitale mogelijkheid om te testen of je de studiestof voor een deeltoets van de Rode draad Farmacologie & Farmacotherapie voldoende beheerst. In deze Rode draad leren studenten over de werking van geneesmiddelen, evenals over bijwerkingen, wanneer je ze wel of juist niet mag geven. Hoe een geneesmiddel werkt en wanneer het gebruikt wordt is vaak een kwestie van begrijpen. Maar de namen van geneesmiddelen en de groepen waartoe ze behoren zouden net zo goed chinees kunnen zijn. Stampen is dus de enige mogelijkheid om dat te gaan beheersen, stampen en veel gebruiken.
Farmagame is gebaseerd op weekend millionairs, en is een aantal jaar geleden door een van onze medewerkers samen met een studentassistent gemaakt. Beide zijn inmiddels vertrokken, maar het programma wordt nog steeds gebruikt. Je kunt vragen kiezen over verschillende onderwerpen van verschillende moeilijkheidsgraad, en ieder goed antwoord levert punten op. Zo kun je proberen je score iedere keer te verbeteren.

Dit grassrootsproject gaf ons de mogelijkheid tot uitbreiding van Farmagame met vragen over de studiestof van jaar 2 en 3. Bij de werving van een studentassistent heb ik voor de zomer blijkbaar niet de juiste kanalen gebruikt, pas na de zomer kwamen er 3 kandidaten tegelijk. Degene die we aangenomen hebben is studeert Artificial Intelligence aan de UvA. Meteen in de eerste presentatie viel hij op door kennis van zaken. Allereerst moest hij zich het programma natuurlijk eigen maken, waarbij we meteen gekeken hebben naar de mogelijkheid om het aan te passen aan de vernieuwde bachelor geneeskunde die in september 2016 van start gaat en waarbij diverse geneesmiddelen mogelijk op een heel andere plek in het curriculum behandeld gaan worden. Momenteel zijn we bezig de database te vullen met vragen over de studiestof van jaar 2. Naar verwachting zal dat eind december voltooid zijn. Omdat we laat gestart zijn is er dan nog ruimte over om ook voor jaar 3 vragen in te voeren zodat een volledig uitgebreid en geupdate Farmagame hopelijk in februari getest kan worden en kan gaan draaien.