Gedeelde Besluitvorming in beeld

Studenten Geneeskunde krijgen in alle jaren van hun opleiding les in communicatievaardigheden. De practica starten doorgaans met theorie/instructie, waarna de studenten gaan oefenen met simulatiepatiënten. In het derde jaar staat het practicum Gedeelde Besluitvorming op het programma. In dit practicum leren studenten hoe zij samen met de patiënt een behandelingskeuze kunnen maken wanneer er sprake is van medisch gezien gelijkwaardige opties. Grofweg bestaat zo’n gesprek uit vier fases, namelijk (1) agenderen van de te nemen beslissing, (2) informeren over de opties en de voor- en nadelen daarvan, (3) verkennen van de overweging van de patiënt en (4) tot een besluit komen.

plaatje1

Foto 1: De set.

Doel project
Het doel van dit Grassroots project is het ontwikkelen van modelvideo die studenten voorafgaand aan dit practicum thuis kunnen bekijken. De video toont het ‘goede voorbeeld’ en illustreert de verschillende fases van gedeelde besluitvorming. Hierdoor kan tijdens het practicum meer tijd worden besteed aan oefening in rollenspelen (‘flipped classroom’). Daarnaast is observatieleren (‘modelling’) een goede methode om nieuw gedrag aan te leren.

plaatje2

Foto 2: Laatste instructies voor de acteurs

Start project
Het project is gestart in oktober 2014. Verschillende secties van de afdeling Medische Psychologie van het AMC werkten samen om de modelvideo te ontwikkelen, o.a. Mart Calff (Patiëntenzorg), Lucille Ong (Onderwijs), Inge Henselmans en Sabrina Brugel (Onderzoek). Begonnen is met de ontwikkeling van een flexibel script dat is voorgelegd aan een medisch oncoloog en diverse experts op het gebied van gedeelde besluitvorming. Gekozen is voor een consult over de behandeling van ongeneeslijke kanker, aangezien dit een moeilijk gesprek betreft waarmee studenten zelf ook zullen gaan oefenen in de practica. Met het flexibele script konden de acteurs aan de slag. In december was het zo ver. De rol van patiënt werd vertolkt door Koos van der Knaap (uit o.a. ‘Toen was geluk heel gewoon’); Dorine van Woerden (ervaren trainer en therapeut) heeft de rol van medisch oncoloog op zich genomen; Mart Calff (hoofd Patientenzorg) sprak de voice over in. De film werd geproduceerd door het Audiovisueel Centrum van de UvA. Zowel de ‘dokter’ als de ‘patiënt’ waren geveld door griep op de opname dag, maar het eindresultaat is desondanks naar ieders tevredenheid.

plaatje3

Foto 3: Inspreken van de voice over.

De volgende stap

De volgende stap in het project is het presenteren van de modelvideo in E-learning format, zodat studenten er thuis via Blackboard gebruik van kunnen maken. Hierbij zal de afdeling Onderwijstechnologie van het AMC (Tim Sijstermans) ondersteunen. Deze werkzaamheden zullen plaatsvinden in februari-maart, waarna het practicum eind maart met de gloednieuwe modelvideo van start zal gaan. Het gebruik van de modelvideo zal geëvalueerd worden onder studenten.