Grassroot Virtual Microscopy

Bijdrage van: Jurgen Seppen over zijn Grassroot Virtual Microscopy

Schermafdruk 2015-09-10 12.13.48

Microscopie is een techniek die studenten kan helpen de organisatie en functie van gezonde en zieke weefsels beter te begrijpen. Door informatie uit colleges en tekstboeken te combineren met het bekijken van microscopische preparaten kunnen studenten sneller en beter biologische processen doorgronden.

De beschikbaarheid van microscopen is echter beperkt. Daarbij komt dat enige technische kennis en handigheid voor een juist gebruik van microscopen noodzakelijk is. Dit maakt dat microscopie onvoldoende wordt ingezet in het onderwijs.

Een oplossing om studenten toch kennis te laten maken met microscopie is de “Virtual Microscopy”. De gebruiker kan hierbij achter een computerbeeldscherm een vrijwel identieke ervaring krijgen als bij het gebruik van een echte microscoop.

Door het AMC is een softwarepakket, Digital Slidebox, aangeschaft waarmee virtuele microscooppreparaten beschikbaar kunnen worden gemaakt.

Eerste fase van deze grassroot was het maken en verzamelen van microscoop preparaten die vervolgens met een scanner gedigitaliseerd zijn.

Vervolgens heb ik een module in Digital Slidebox gemaakt waarmee studenten deze gedigitaliseerde preparaten van zieke en gezonde muizendarm en lever kunnen bekijken. De software biedt verder de mogelijkheid vragen te stellen over de preparaten, aantekeningen te maken en te monitoren wie er toegang tot het systeem hebben gehad.

De toepassingsmogelijkheden van deze module zijn breder dan ik in eerste instantie had gedacht. Inmiddels heb ik deze al in het geneeskundeonderwijs en bij het onderwijs aan ouderen (HOVO) ingezet. De cursus waar ik deze module oorspronkelijk voor heb ontwikkeld gaat pas eind oktober van start.

De feedback van studenten, ook de ouderen van de HOVO, is zeer positief. De digitale omgeving is redelijk intuïtief en kan bovendien ook gewoon van een computer thuis benaderd worden.

Iedereen kan een voorbeeld inzien dat ik speciaal voor deze blog heb aangemaakt. Digitale microscopie is een prachtige techniek, zelfs zonder kennis of veel interesse in biologie zijn de beelden prachtig om te zien!

http://sb11.amc.nl/dsb/login.php. New user, activation key: 759v83tuzqqqo1f