Battle of the Meds

Blog Grassroot Project Battle of the Meds
bijdrage van: Jacqueline van Gorp & Quirina Thio

botm_logo1Waarom dit project?
Uit onderzoek is gebleken dat 1,1% van alle ziekenhuisopnames in Nederland voortkomen uit vermijdbare medicatiefouten, wat neerkomt op ongeveer negen ton per jaar aan vermijdbare kosten. Jonge, net afgestudeerde artsen voelen zich onvoldoende competent in het voorschrijven van medicatie. In de opleidingen wordt binnenkort een landelijke toetsing ingevoerd op de beheersing van de essentiële farmacologische stof, zoals gedefinieerd door de interfacultaire werkgroep van de NVKF&B. Dit vinden wij een goede zaak, alleen zien wij twee problemen: Ten eerste is deze farmacologische stof voor geneeskundestudenten niet het meest aantrekkelijke onderdeel van de studie. De meesten focussen toch met name op de ziektebeelden. Ten tweede is er tijdens de coschappen weinig tijd om deze stof te bestuderen. Uit ervaring weten wij dat na een lange dag in het ziekenhuis de bank er toch een stuk aantrekkelijker uitziet dan bijvoorbeeld het farmacotherapeutisch kompas.

Wij zochten en manier om geneeskundestudenten op een laagdrempelige en aantrekkelijke wijze de benodigde kennis op het gebied van de farmacologie te verschaffen en zo ontstond het idee van een app op de smartphone waarbij studenten door middel van een quiz zichzelf kunnen toetsen.

De app:
De app heet ‘Battle of the Meds’. In deze app kan individueel geoefend worden met de farmacologische stof, maar spelers kunnen ook tegen elkaar spelen. De eerste ronde bestaat uit 50/50 vragen, de tweede uit multiple choice en de derde ronde bestaat uit een EMQ vraag. Afgelopen halfjaar zijn we hard bezig geweest met het ontwerpen van de app en het maken van vragen. Op dit moment zijn we in het eindstadium van de app. Wij hopen dat hij in oktober uit kan komen.

Toekomst:
Het is belangrijk dat de app actueel blijft en daarom moeten er regelmatig gekeken worden of de vragen nog wel kloppen. Wij zullen dit in het begin zelf doen en hopen dat dit later overgenomen kan worden.

Verder willen we graag ranglijsten maken waarop bijvoorbeeld te zien is welke speler het best scoort en ook welke universiteit. Dit willen we op de website zetten. Een ander plan is om op de website ook kennisclips te plaatsen om studenten de farmacologische stof nog laagdrempeliger bij te brengen.

Enfin houd deze blog in de gaten; zodra de app beschikbaar is laten wij dat weten!