Blog Online auscultatie cursus

Blog over de Grassroot Online auscultatie cursus

Dr. G.J.J. Boink, Dr. R.B.A. van de Brink, Dr. I.A.C. van der Bilt

Academisch Medisch Centrum

Auscultatie is een van de belangrijkste onderdelen van het lichamelijk onderzoek, maar is moeilijk te onderwijzen en te toetsen. Dit komt omdat er geen goed onderwijsmateriaal voorhanden is om met meerdere mensen (laat staan een hele collegezaal) naar een stethoscoop te luisteren. Met deze Grassroot hebben wij een belangrijk begin gemaakt met het ontwikkelen van een online auscultatiecursus.

Vorderingen tot nu toe

Ondanks een uitgebreide verzameling aan auscultatie geluiden die wij reeds tot onze beschikking hadden bij aanvang van dit project bleek de geluidskwaliteit van de eerste opnames onvoldoende voor onderwijsdoeleinden. Wij hebben het eerste jaar van dit project vooral besteed aan het verbeteren van de geluidskwaliteit en opnametechniek. Na het uittesten van tal van toepassingen, opnametechnieken, microfoons en elektronische stethoscopen waren het uiteindelijk met name softwarematige verbeteringen die de geluidskwaliteit naar een bruikbaar niveau hebben getild. Dit is een belangrijke doorbraak in ons project en stelt ons nu in staat om de eerste geluidsfragmenten met begeleidende tekst te uploaden naar www.echopedia.org.

Toekomstplannen

Hoewel wij er helaas niet in geslaagd zijn om de ontwikkeling van onze online auscultatiecursus binnen het beloop van deze Grassroot te voltooien is de verbetering in geluidskwaliteit wel een belangrijke stimulans om met de ontwikkeling van dit onderwijs door te gaan. We zijn nu in staat geluiden van het hart(of andere organen) met een redelijke kwaliteit op te nemen en met voldoende volume af te spelen om onderwijs mogelijk te maken. Op dit moment zijn we de geluiden op de website aan het zetten en cursusmateriaal aan het uploaden. Dit zal docenten beter in staat stellen onderwijs aan geneeskunde studenten te geven. Tevens zijn we samen met het Universitair ziekenhuis Brussel een onderzoek gestart om medisch studenten de opgenomen geluiden te laten horen en daarna te toetsen of ze inderdaad beter kunnen ausculteren dan studenten of arts-assistenten die dit onderwijs niet hebben gehad. Tenslotte zal op het EuroEcho 2016 (een groot internationaal congres), de cursus in een aparte sessies gepresenteerd en onderwezen worden samen met de resultaten van het eerdergenoemde onderzoek. Zonder de stimulans van deze Grassroot was dit waarschijnlijk niet gebeurd.