Gestructureerd leren werken met IPython NoteBooks

Bijdrage van: Maarten Marx

Probleem

In mijn onderwijs merk ik dat studenten het erg moeilijk vinden om gestructureerd te werken, en om hun gemaakte werk op een goede en makkelijk terug te vinden manier op te slaan. In onze opleiding Informatiekunde zien we dit terug in het feit dat het moeilijk is voor vakken om op elkaar voort te bouwen. Eerder behandelde stof zakt erg snel weg. Het lukt studenten vervolgens niet goed om die zelf weer naar boven te halen.

Oplossing

Het doel van dit project is om studenten op een aansprekende manier te dwingen al hun werk gestructureerd op te slaan. We verwachten dat het daardoor niet alleen beter blijft hangen, maar dat het ook makkelijker is terug te vinden hoe iets ook al weer zat. Daarnaast verwachten we dat studenten hun aantekeningen in de vorm van notebooks eerder zullen delen.

We doen dit door state-of-the-art software te gebruiken die snel te leren is op alle systemen op vrijwel dezelfde manier werkt het heel makkelijk maakt informatie met andere te delen inhoud laat gaan boven vorm, terwijl het er toch heel goed uitziet draait in de browser op basis van HTML5 geen onzin bevat al een grote schare volgers heeft.

Deze software heet IPython notebook.

Implementatie

• Bij UvA Bachelor Informatiekunde is het sinds 2014-2015 verplicht dat studenten hun eigen laptop bezitten. Practica vinden niet meer plaats in computerzalen, maar in zalen met veel stopcontacten.
  • Er zijn vrijwel geen eisen aan de laptops gesteld. We zien dan ook alle soorten en maten voorbij komen.
  • Binnen het grassroots project hebben we gezorgd dat al in de introductie week alle studenten exact dezelfde IPython notebook omgeving hadden. Dus ongeacht hun soort laptop, of besturingsysteem.
  • In de rest van het meer technisch georienteerde onderwijs in de Informatiekunde Bachelor wordt steeds met deze software gewerkt. Studenten raken er dus goed vertrouwd mee.
  • Het doel is dat ze zelfs al hun presentaties, al hun verslagen, en uiteindelijk hun scriptie binnen deze software maken.

Link naar ontwikkeld materiaal