van het Krijt- naar Tablet-tijdperk

een bijdrage van: Marcel Vreeswijk

Dit project is een vervolg op het ‘kracht van krijtloos’ waar we twee jaar geleden een begin hebben gemaakt met college geven d.m.v. tekentablets (Wacom) op het Science Park in de exacte vakken. In dit vervolgproject zijn modernere tablets gebruikt, met wireless mogelijkheid met als extraatje om twee beamers in de collegezaal te gebruiken.

11 november 2015 lanceerde Apple de Ipad-Pro met een drukgevoelig groot scherm. De bijbehorende pen kon niet meteen worden geleverd, maar het wachten werd beloond: de IpadPro lijkt vele generaties verder dan de  machines van twee jaar geleden, die toen nog State of the art waren.  Een enkele kabel naar de beamer is voldoende en met de AppleTV kun je ook nog vrij rondlopen in de collegezaal.

Razend enthousiast zijn de docenten die de IpadPro’s gebruikt hebben en ze krijgen dan ook steevast goede student-recensies. Het belangrijkste voordeel is en blijft: je staat met je gezicht naar de studenten toe te schrijven op de tablet. Je ziet met een half oog de eerste reacties van de studenten als je iets moeilijks afleidt. Bovendien worden de beelden in hoge resolutie opgenomen, wat terugkijken voor de studenten mogelijk maakt.  Krijtstof behoort tot het verleden, net zoals gepriegel op het bord waar je altijd zelf deels voor de formules staat.

De wireless mogelijkheid lijkt in grote collegezalen een overbodige luxe, want  de docenten leggen de IpadPro neer op de (in hoogte verstelbare) lessenaar om goed te kunnen schrijven. Echter, een docent Sterrenkunde heeft een relatief kleine groep waar ze ook rondloopt met de IpadPro; in die kleine zalen zijn vaak geen instelbare lessenaar, dus daar gebruiken we een stevige muziekstandaard, gewoon gekocht bij bol.com.

De interesse voor de dubbele beamer is niet zo groot. Je moet dan ook wel even oefenen, want je moet twee computers (de tablet en een vaste PC) bedienen. Ikzelf heb deze mogelijkheid wel redelijk veel gebruikt: op het ene scherm stemresultaten van Shakespeaq en op het andere mijn slides om de (foute) antwoorden door te spreken. Heel leuk, vinden ook de studenten.

Overigens heb ik gebruik gemaakt van een Microsoft-Surface-Pro-3 tablet, die niemand anders wilde gebruiken. Mij is die bevallen omdat windows het gemak heeft van een toegankelijk file systeem, maar het schrijven voelt minder natuurlijk dan op de IpadPro. We hebben overigens nog geen ervaring met de kleinere IpadPro die recent op de markt is gekomen.

Voor de leesbaarheid laat ik in deze blog vele details weg en ook over software (apps) valt nog veel te zeggen. Neem even contact met me op als je hier meer van wilt weten.  Ook noem ik niet alle waardevolle hulp die ik allemaal krijg van ICTO-collega’s en ICT-ondersteuning.

Het gebruiksgemak heeft veel docenten aangetrokken van meerdere disciplines Natuur- en Sterrenkunde, Wiskunde, Informatica, Scheikunde en Biologie. Ook is er interesse uit de Econometrie opleiding, waar men ook schoon genoeg heeft van krijtstof.  Ondertussen is er meer interesse dan we kunnen bedienen met het roulerende systeem van vijf IpadPro’s en dat vind ik heel jammer. Ik heb het idee dat we nu veel impuls hebben, maar te weinig hardware. Daar staat tegenover dat enkele docenten zo enthousiast zijn geworden dat ze zelf  (privé of ander budget) een IpadPro hebben aangeschaft. Verder maken sommige docenten spontaan eigen clipjes met de tablets om extra uitleg te geven. Kortom, het project is echt de breedte aan het ingaan, maar is het voldoende voor een totale ommezwaai?

Overigens hoorde ik laatst wat de vaste PCs in de zalen per jaar kosten. Van de running costs, kun je ieder jaar twee nieuwe tablets per zaal aanschaffen. Tel eens uit wat een mogelijkheden dat geeft. Als ik even dagdroom: weg met de PCs! En dan zie ik bij de portier tientallen IpadPro’s en wat SurfacePro’s klaarstaan die iedere docent kan lenen voor pakweg drie maanden. Na een paar jaar kun je ze weggeven en dan hou je nog budget over in vergelijking met de huidige situatie. Uiteraard vergeet ik vele details, maar soms moet je dat gewoon doen. Doen!

2 thoughts on “van het Krijt- naar Tablet-tijdperk