Interactive Patiënt Simulation (IPS)

Blog van Tom van den Ende en Sarah Sharabiany over hun Grassroot Virtuo Patient

Interactive Patiënt Simulation (IPS)

IPS stelt zich tot doel om de student geneeskunde voor te bereiden op dillema’s waarmee een patiënt geconfronteerd wordt. Wij (Sarah en Tom) nemen een glioblastoma multiforme (hersentumor) patiënt als uitgangspunt en doorlopen de keuzemogelijkheden vanaf de diagnose. Een patiënt komt terecht in een achtbaan vanaf de diagnose en moet opeens heel veel keuzes gaan maken in een beperkt tijd spectrum. De stress, het wikken en wegen heeft invloed op de behandeling, de behandelrelatie en het algehele welzijn. Ons doel is om bij studenten geneeskunde meer affiniteit te genereren voor het algeheel Mensch zijn.

Hoe gaan wij dit bereiken?

Wij zijn bezig met het ontwerpen van een applicatie waarin het verhaal van een hersentumor patiënt doorlopen wordt door de gebruiker. Hierbij moet hij of zij keuzes maken omtrent behandeling, sociale omgeving, werk en de thuis situatie. Daarnaast moet de applicatie een tool worden waarmee artsen in een oog opslag kunnen zien welke vragen vaak onderbelicht blijven in de spreek kamer. Hierbij kan men denken aan vragen omtrent de thuis situatie, orgaan donatie en de seksuele anamnese.

Hoe ver zijn wij en wat is het plan voor de komende tijd?

Op dit moment zijn wij in de ontwerp fase, het vastellen van de juiste inhoud en bezig met fondsenwerving. Een simpele applicatie kost al gauw € 3.000 euro, de grassroots beurs was een mooi begin maar het is niet genoeg. Daarnaast zijn wij in gesprek met Qordis (ook oud deelnemers van de grassroots beurs) om intensiever samen te werken. Waarbij zij ook goede contacten hebben met een applicatie ontwikkelaar en ervaring hebben in het werven van fondsen.