Blog Podcast

Blog van Joris Buis over zijn Grassroot: Podcast.

Voor het honoursvak massa-extinctie aan de FNWI kon ik met hulp van de Grassroots een uitdagend creatief onderdeel opnemen: het maken van een podcast. De laatste jaren is de podcast aan een opmars bezig, en ik wilde de studenten  graag kennis laten maken met de diverse aspecten ervan. Hoe vertel je een verhaal? Op welke manier kan je storytelling gebruiken? En hoe zorg je dat de inhoud helder is voor het publiek? Ik liet het de studenten zelf uitvinden door ze een aflevering van ca. 15 minuten te laten maken over een deelthema binnen massa-extinctie.

Met behulp van de 1000 euro van de Grassroots kon ik twee dingen doen. Een klein deel van het geld gaf ik uit om Julie Blussé, een inspirerende podcastmaker, uit te nodigen voor een gastcollege. Samen met de studenten luisterden we naar haar podcasts en een aantal producties waar zij weer door geraakt werd. Zij kon de opdracht zo uitstekend aftrappen. Het grootste deel van het geld gaf ik uit aan Aafke Kok, een jonge podcastmaker, die goed kan editten en tijd vrij kon maken om dat met- en voor de studenten te doen. Zij heeft de studenten meerdere keren per maand bijgestaan met technische vragen en heeft op het einde een groot deel van het knip- en plakwerk op zich genomen.

De studenten gaven aan het proces van het maken van een podcast een leuke manier te vinden om zich in de stof te verdiepen. Doordat ze meerdere experts moesten interviewen kwamen ze in aanraking met nieuwe en uiteenlopende perspectieven. Een aantal groepjes zijn als ontdekkingsreizigers door hun onderwerp gegaan en kwamen via een aantal nieuwe inzichten en gesprekken heel ergens anders uit dan wat waar ze initieel heen koersten. Iets wat mijn docentenhart sneller deed kloppen.

Als docent vond ik het erg leuk (en leerzaam) om samen met Julie, Aafke en de studenten dit creatieve proces te doorlopen. In de beoordeling lette ik dan ook vooral op het proces en de inhoud, ik ging er niet van uit dat beginners ook al een aantrekkelijke en goedlopende reportage zouden kunnen maken. Niks was echter minder waar en ik ben ontzettend trots op de boeiende podcasts die ze in relatief korte tijd hebben gemaakt.

Joris Buis, docent honours-cursus massa-extinctie, Instituut voor Interdisciplinaire Studies, UvA

De podcasts zijn te vinden op:

Uitgebreide opdrachtbeschrijvingen beschikbaar. Mail naar j.j.w.buis@uva.nl